5 tips på hur du som förskollärare kan dokumentera bättre

av Alicia Alexandersson på Prion | 28 maj 2018

Att dokumentera vad barnen gör under dagarna på förskolan är viktigt. Ibland kan det dock vara lite knepigt. Här har du därför 5 tips på hur du får en bättre dokumentation!

1) Ha ett tydligt motiv

Att ha ett tydligt fokusområde med dokumentationen förenklar. Bestäm därför vad du letar efter just nu. Det kan exempelvis vara ett projekt eller ett speciellt tema som “möten” (vilket passar bra under inskolningen), fokuset blir då att fånga just det.

2) Våga ta kort på nära håll

Att fotografera nära ger oftast en häftigare och roligare bild. Det blir även mer fokus på barnet/föremålet/händelsen istället för bakgrunden.


dokumentera bättre


3) Tänk på bakgrunden!

Ska du fotgrafera ett specifikt objekt, till exempel ett barn eller något föremål kan bakgrunden spela stor roll. För att det du fotograferar ska lyftas fram så bra som möjligt är det bra att tänka på att ha en så enkel bakgrund som möjligt.

4) Låt barnen hjälpa till

Det är roligt men också lärorikt om barnen hjälper till att dokumentera, låt de fotografera och dokumentera varandras lärande. Efteråt kan ni sedan tillsammans reflektera över detta, vilket då synliggör barnens tankar och kunskaper.


dokumentera bättre


##### 5) Uppdatera föräldrarna Använd gärna dokumentationen till att hålla föräldrarna uppdaterade om vad som pågår i förskolan, vad barnen gör för aktiviteter och vad de lär sig om dagarna. Hitta ett sätt som är smidigt för både er och föräldrarna - oavsett om det är en pärm i barnens fack eller via ett digitalt verktyg. Hitta det sätt som passar just er!

Tänk också på att låta dokumentationen bli en del av den löpande verksamheten och låt uppdateringarna ske kontinuerligt. Det blir då både enklare och roligare att dokumentera!


**Hoppas dessa tips var till nytta för dig! Saknade du något på listan eller är du av en annan åsikt? Mejla oss gärna på hello@prionapp.com. Var artikeln hjälpsam - dela gärna vidare till kollegor!**

Om Prion:

Prion är en app för dokumentation och föräldrakommunikation. Med appen är det enkelt för personalen att ge föräldrar inblick i vad som sker på förskolan tillsammans med barnen. Appen finns gratis att ladda ned för iPhone, Android och lärplattor.


Läs mer om appen här.