Ystads Allehanda tidning intervjuar förskollärare om Prion

av Katarina Melvinger, Ystads Allehanda | 3 juni 2017

Tidningen skriver om hur föräldrar kan följa sitt barn i realtid och därigenom få en större inblick i barnets vardag på förskolan. De har varit och besökt förskolan Ankaret i Abbekås som använt Prion sedan årsskiftet. Två av Ankarets tre avdelningar har testat appen och man anser det vara så lyckat att det även ska introduceras på samtliga avdelningar.

I artikeln liknas Prion med Instagram - men personalen beskriver att skillnaden är att i Prion kränks inte integriteten och att den inte bara är för att dela allmänna uppdateringar utan barnens ansikten.

“Vi har hållit på hela våren och blivit riktigt inkörda på detta. Det fungerar jättebra. Vi synliggör verksamheten för barnens föräldrar och det sker på ett integritetssäkert sätt. Vi är väldigt nöjda, alla föräldrar är också nöjda, så vi planerar att fortsätta.“

— Linda Björk, förskollärare

Foto: Katarina Melvinger


Varje barn har en enskild avdelning av bilder som bara kan nås av det enskilda barnets föräldrar. Sedan finns en allmän grupp där de lägger ut bilder som är gemensamma för alla, till exempel bilder från en utflykt till en sagostund på biblioteket. Föräldrarna får en notis när det finns ett nytt inlägg och kan öppna direkt i sin mobiltelefon.

Linda Björk på Ankarets förskola beskriver för Ystads Allehanda att hon tycker att det är bra att appen är så enkel och att det går väldigt snabbt att skriva en liten uppdatering om något barn och lägga ut en bild.

“Det sker på ett ögonblick och det är en förutsättning för att det ska fungera. Och det är inte så att vi känner att vi måste göra det hela tiden. Det får inte bli en belastning. Hinner man inte uppdatera får det vänta.“

— Linda Björk, förskollärare

Hon beskriver hur hon tror att föräldrar särskilt uppskattar att kunna ta del av information om barnens aktiviteter samma dag som de hänt. Det gör det lättare att samtala med barnet kring dagen hemma vid köksbordet.

“Ofta kan det vara svårt att få barnet att berätta vad de har varit med om och gjort under dagen. Det är nog något alla föräldrar känner igen sig i. Men om man då har sett en bild på barnet där han eller hon sitter och målar eller lägger pärlplattor, så kan man börja prata om det. Man kan också visa barnet bilden och så har man något konkret att prata om.“

— Linda Björk, förskollärare

Extra bra är appen kanske för föräldrar som skolar in sitt barn och kanske lämnar dem gråtande här på förskolan. Vi kan då senare lägga upp en bild på barnet som sitter hur glad som helst och lägger pussel fortsätter hon.

Inblicken uppmuntrar till samtal mellan barn och föräldrar

“Vi har bara tyckt att det är kul. Det är roligt att få en inblick i vår sons vardag. Och får vi en bild på honom där han sitter och tittar på en nyckelpiga så kan vi ta upp det senare och prata om det under kvällen hemma.“

— Susanne Strandberg som har sin son på Ankaret

Läs hela artikeln här: Få stenkoll på barnen - med ny förskoleapp

Läs mer om Prion

Filmer, produktblad och guider om Prion.

Läs vidare

Kom igång direkt

Ladda ner appen till en lärplatta, iPhone eller Android-telefon.

Hämta Appen

Tipsa!

Tipsa om en förskola