Förskolepodden och Prion i samarbete

av Förskolepodden i samarbete med Cecilia Brander på Prion | 19 juli 2017

Under 2017 samarbetar Prion med Förskolepodden, Sveriges enda podd som riktar sig direkt till förskolan och förskollärare. Förskolepodden drivs av förskollärarna Josefin Malm och Sofie Källhage.

Podden innehåller reflektioner och diskussioner kopplat till förskolan och uppdraget som förskollärare. Förskolepodden har ofta besök av spännande gäster, bland annat utbildningsministern Gustaf Fridolin och Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo. Vi på Prion är stolta över att de vill samarbeta med oss, såhär säger Förskolepodden själva om samarbetet:

Vi är jätteglada att ha fått en samarbetspartner i Prion. På ett enkelt sätt kan vi som förskollärare ge vårdnadshavarna insyn i verksamheten utan att äventyra barnens integritet.

I podden beskriver de Prion som en app för att enkelt kommunicera med föräldrar, där man delar bilder och inlägg privat i grupper med de man själv väljer. Man kan väldigt smidigt välja att dela med ett barns eller hela hemvistens föräldrar.

Integritet och säkerhet

Förskolpodden sätter fingret på kärnan av vad Prion bidrar med, nämligen att synliggöra förskolans verksamhet på ett sätt som passar den dagliga verksamheten. De lyfter även integritets-aspekten av att dela bilder. Bilder på barnen är betraktade som personuppgifter och det är viktigt att vara varsam med hur dessa hanteras i förskolan. När man laddar upp bilder i Prion kan man känna sig trygg med att man inte gett ifrån sig rättigheterna till bilderna, eftersom man i Prion alltid behåller man äganderätten till bilderna.

En annan integritetsfråga är vilka personer bilderna visas för. I Prion kan man välja vem som ska få ta del av vilka bilder. Prion gör det möjligt att på ett tidseffektivt sätt fritt dela med sig av bilder, samtidigt som man undviker onödig exponering av barnen. Inte ens föräldrar till andra barn på förskolan kan se bilder man inte vill att dessa ska se.

Tjänsten är kostnadsfri

När vi ställde frågan till Josefin och Sofie vilka funktioner i Prion de tyckte bäst, lyfte de dels att den var kostnadsfri och att översättningsfunktionen var väldigt värdefull. Att alla föräldrar kan vara delaktiga få förskolans inlägg översätta till valfritt språk.

“I appen kan man även översätta så att all text kan komma på föräldrarna eget språk. Så alla kan få samma information. Kan verkligen rekommendera att gå in och läsa mer om Prion på deras hemsida.“

— Josefin Malm, Förskolepodden

Förskolan berör oss alla och det är därför podden är så intressant och viktig, både för förskollärare och föräldrar med barn i förskolan, men även för utomstående som vill få en inblick i förskolans värld och alla frågeställningar de ställs inför. Dessutom finns det mycket att lära från en verksamhet vars uppgift länge varit att förbereda unga personer för livet. Prion rekommenderar verkligen att ni lyssnar på Förskolepodden!

Lyssna på podden:

Lyssna på när Förskolepodden berättar om Prion i ljudklippet nedan.

Förskolepodden hittas i Podcast appen eller här på webben.


Läs mer om hur Prion fungerar i förskolan.