Guide: Lär barn fotografera!

av Alicia Alexandersson på Prion | 18 maj 2018

Förskolans huvuduppgift är att skapa en bra grund för att barn på sikt ska lära sig de kunskaper som krävs för att leva och samverka i ett modernt samhälle. Digital kompetens blir allt viktigare och en central fråga är numera hur digitala verktyg ska tas in i förskolan. Att kunna ta bilder med digitala verktyg blir därför ett steg i rätt riktning. Här nedan kommer därför lite tips på hur du kan instruera barnen på förskolan att lära sig fotografera!


Lär barnen fotografera bättre


- Stabilt grepp

Först och främst är det viktigt att visa och förklara för barnen hur de på bästa och enklaste sättet håller i kameran/plattan/mobilen för att kunna ta en bild. Ett stabilt grepp gör det enklare att ta kort och minskar även risken för att råka tappa eller skada kameran.

- Kameralinsen

Visa barnen var kameralinsen sitter så att barnen förstår vart bilden tas ifrån. Belys att kameralinsen inte får täckas över eftersom det då inte går att ta någon bild.

- Rakt och stilla

En suddig och sne bild kan vara svår att titta på och förstå, det kan därför vara bra att barnen vet om att en så stilla och rak kamera som möjligt bidrar till en bättre bild.

- Fokusera på en sak!

Berätta för barnen att det är enklare att ta kort om de fokuserar på ett föremål i taget. Uppmana dem att våga gå nära föremålet och fotografera det på nära håll men också från olika vinklar och perspektiv.

- Ljuset

För att kunna ta en bild behövs ljus, annars kommer inte motiven på bilden att synas. Visa gärna detta för barnen genom att låta de ta kort både inomhus i mörka rum och utomhus i solen, jämför bilderna och reflektera tillsammans.


Lär barnen fotografera bättre


Det kan vara roligt att låta barnen ta kort på precis vad de vill, det skapar nya perspektiv och barnen får själv utforska egna taktiker. Forskaren Lena O Magnusson på högskolan i Gävle, gav treåringar kameror utan några instruktioner. Resultatet hon fick var bilder utifrån barnens perspektiv. Hon menar att när barnen själva fotograferar får de uppleva världen på ett annat sätt och bilderna de tar visar på vad barnen själva tycker är intressant och roligt. Att låta barn fotografera är därför ett sätt att lära sig om barnens intressen.

Det kan också vara roligt låta barnen få följa instruktioner när de ska fotografera, det kan då både bli en lärorik och rolig stund. Du kan exempelvis ge barnen ett tema eller en uppgift som de ska följa när de fotograferar. Det kan vara teman som kärlek och lycka eller en uppgifter som att de fotografera något kvadratiskt. Efteråt kan ni sitta ner tillsammans och låta barnen visa, berätta och reflektera över bilderna de har tagit.


**Hoppas denna guide var till hjälp och att du gillade den! Var det något du saknade bland tipsen eller är du av en annan åsikt? Mejla oss gärna på hello@prionapp.com. Var artikeln hjälpsam - dela gärna vidare till kollegor!**

Om Prion:

Prion är en kostnadsfri app för dokumentation och föräldrakommunikation. Med appen är det enkelt för personalen att ge föräldrar inblick i vad som sker på förskolan tillsammans med barnen. Appen finns gratis att ladda ned för iPhone, Android och lärplattor.


Läs mer om appen här.