Sista minuten-tips kring luciabilder på förskolan

av Amelie Hedenstierna på Prion | 11 december 2017

Lucia är ett uppskattat firande på förskolan där föräldrar samlas och vill fotografera barnens lussande. Bilder på andras barn är idag känsligt men med klara förhållningsregler från förskolan så kommer man långt.

Vi på Prion som jobbar med säker bilddelning ihop med många förskolor har här sammanfattat en sista minuten-lista om fotografering på lucia och även sammanställt tips på hur själva luciafirandet kan se ut på förskolorna. Varsågod!

Sista minuten-checklista att stämma av inför lucia – färdig att skriva ut:

Drawing

Klicka på bilden för att skriva ut

6 tips om lucia på förskolan:

Det finns många sätt för en förskola att anordna en trygg lucia med fotografering, här berättar några förskolor om deras tips:

1) Berätta i förväg vad som gäller för föräldrarna

Kan låta självklart men ändå lätt att missa. I samband med att du bjuder in föräldrarna till luciafirande, informera då tydligt om vad som gäller kring fotografering just på er förskola.

2) Påminn föräldrarna

Påminn löpande om era regler. På Asklidens förskola har man till exempel satt upp en skylt om fotograferingsförbud på förskolan. Påminn även föräldrarna om vad du förväntar dig av dem strax innan luciafirandet börjar.

3) Arrangera luciatåg utan fotografering

Be föräldrarna om att inte fotografera under själva luciatåget utan att vänta med det tills framträdandet är klart.

”De får inte ta bilder när barnen sjunger. Dels för att det stör barnen som står på scenen och dels för att vi inte kan kontrollera vilka barn som är med på bilderna. Däremot får de gärna fotografera sina barn efteråt”, sager Karin Hellman, förskollärare Eskelhem på Gotland.

4) Låt personalen fotografera istället

Så arbetar förskollärare Susanne Walldén på Asklidens förskola: “När vi har lucia, uppmanar vi föräldrarna att inte ta kort då utan vi har egen fotografering efteråt”. Personalen vet vilka barn som får fotograferas och kan därför i lugn och ro skicka ut bilderna till föräldrarna senare.

Drawing

5) Ha eget luciafirande utan föräldrar

Bjud inte in föräldrarna till själva firandet utan ha istället drop-in fika i samband med att föräldrar hämtar där de får se bilder från barnens luciatåg. Med detta upplägg så har du inte bara kontroll över vem som blir fotograferad utan kan också minska stressen och dämpa det dåliga samvetet för föräldrar som har svårt att lämna jobb och andra åtaganden.

På förskolorna Ankaret och Bruksgården arrangeras julfest med just detta upplägg: “Julfesten på förskolan är på dagen med alla avdelningar och då är inga föräldrar eller vårdnadshavare med. Dagen firas med julmat, jullekar, dans och avslutatas med att tomten kommer förbi med en liten julklapp. Fotografering på julfesten görs av personalen som vet vilka barn som får fotograferas”, berättar förskolechefen Katarina Wendin.

6) Sätt en tydlig året-runt policy

Sätt upp en tydlig policy om fotografering på andras barn och sociala medier och säkerställ att föräldrarna har tagit del av materialet. Att kunna fotografera och därmed dokumentera verksamheten är viktigt för förskolan. Förskolan behöver därför vara tydlig mot föräldrarna om att deras material inte får delas vidare på sociala medier, oavsett om det är lucia eller inte.

”Vi har skrivit i vår verksamhetsfolder att föräldrarna inte får fotografera andra barn och det gäller året runt. Denna skickas hem till föräldrarna innan de börjar på förskolan. Sen brukar vi påminna dem innan själva lucia börjar att de inte får ta bilder där andra barn finns med”, säger Karin Hellman.


Sådär ja! Dessa tips fungerar givetvis att applicera på andra högtider och även generellt hur du jobbar med fotografering på förskolan.

Glad lucia önskar vi på Prion, appen som gör det enklare för föräldrar och förskolor att dela bilder, videos och inlägg privat.


Läs mer om appen här.